Matti Koistinen Matti Koistinen

Pyöräily & hyvinvointi

Vaikkei pyöräilykään estä vanhenemista, satulaan hyppäämällä voi myöhäistää monia iän tuomia terveyshaasteita, ylläpitää toimintakykyä sekä parantaa itsenäistä selviytymistä ja elämänlaatua.

Lue lisää
Matti Koistinen Matti Koistinen

Pyöräily & turvallisuus

Pyörän selkään hyppäämistä ei kannata pelätä, sillä sen monipuoliset hyödyt peittoavat useimmissa tapauksessa mahdolliset riskit. Pyöräily on varsin turvallinen ja suositeltava harrastus kaiken ikäisille.

Lue lisää
Matti Koistinen Matti Koistinen

Pyöräily & teknologia

Ikä ei estä pyöräilemästä. Vaikka jalka ei enää nousisikaan entiseen tapaan, tasapaino heittelee tai lihaskunto on heikentynyt, ei hätää. Teknologia auttaa siellä, missä fysiikka kaipaa lisätukea.

Lue lisää

Usein kysyttyjä kysymyksiä ja vastauksia pyöräilystä

 

Uskaltaisin pyörän selkään useammin, jos olisi joku seuralainen mukana siltä varalta, että jotakin sattuu tien päällä. Mistä löytäisin pyöräily-ystävän?

Ei hätää, olet oikeassa paikassa! On hirmuisen hyvä idea etsiä samanhenkistä pyöräilyseuraa, sillä pyörän selässä koetuista elämyksistäkin saa enemmän irti yhdessä! Myös turvallisuudentunne ja varmuus liikenteessä kasvavat, kun pyöräillään porukalla. Ryhmässä on myös voimaa, jos esimerkiksi rengas rikkoontuu, ketjut lipeävät pois paikoiltaan tai tulee muita mutkia matkaan. Pyöräilykaverit ovat tietysti myös tuki ja turva, jos oma jaksaminen tai terveys huolettavat.

Siksi Satulaan-hanke kannustaakin hyppäämään pyörän selkään yhdessä! Tavoitteenamme on, että jokaisesta Suomen kaupungista ja kunnasta löytyisi pyöräilykerho, joka innostaisi ja kannustaisi hyvää tekevän harrastuksen pariin. Uskomme vahvasti, että mieli virkistyy, huolet haihtuvat ja yksinäisyyskin vähenee yhdessä pyöräilemällä!


Sähköpyöristä puhutaan nykyään joka paikassa. Mitä se sähkö pyörässä tekee? Onhan tässä pari sataa vuotta pärjätty ilmankin.

Sähköpyörä on sähköavusteinen polkupyörä, jossa sähkömoottori avustaa polkijaa ja vähentää siten polkemiseen vaadittua fyysistä voimankäyttöä. Sähköavusteiset pyörät voivat helpottaa esimerkiksi nivel- ja sydänvaivoista kärsivää tai omaa kuntoa epäilevää pyöräilijää tarjoamalla ikään kuin ainaisen myötätuulen matkaa siivittämään. Koska sähköpyörällä ajaminen on varsin vaivatonta, niiden käyttäjät pyöräilevät tutkitusti sekä enemmän, kun kynnys lähteä liikkeelle on pienempi, että pidempiä matkoja. Sähköpyöräily voi näin myös ehkäistä elinpiirin kaventumista, kun pienemmällä vaivalla pääsee kauemmas.

Millainen pyörä sopii polvivaivaiselle, jonka tasapainokin on vähän niin ja näin?

Pyöräily parantaa lihaskuntoa ja haastaa sopivasti sekä koordinaatiota että tasapainoa. Se on siis erinomainen tapa ylläpitää ja edistää näitä iän myötä usein heikkeneviä ominaisuuksia. Polvivaivaiselle pyöräily on mitä parhainta liikuntaa, sillä se ei juurikaan rasita niveliä, ja pyörissäkin on, mistä valita, jos terveydellisiä haasteita on enemmän: matalarunkoiset pyörät helpottavat satulaan nousemista ja sieltä alas laskeutumista, ja kolmipyörät mahdollistavat liikkumisen, vaikka tasapainon kanssa olisi ongelmia. Sähköavusteinen pyörä tarjoaa puolestaan vetoapua, jolloin lihasvoimaa tarvitaan vähemmän omasta takaa. Sähköpyörä auttaa erityisesti ylämäissä ja vastatuulessa kun rasitus on kovempaa.

Jollet olet varma, millainen pyörä sinua parhaiten palvelisi, kannattaa kääntyä pyöräkauppiaan puoleen - ammattilaiset ja koeajelut erilaisilla malleilla auttavat sopivan matkakumppanin etsinnässä!

Uskallanko tien päälle, kun en ole varma osaanko/muistanko kaikkia liikennesääntöjä?

Lähtökohtaisesti liikennesäännöt on hyvä tuntea, jotta niitä voi noudattaa. Turvallinen tieliikenne syntyy siitä, että kaikki toimivat yhteisten sääntöjen mukaan ja viestivät selvästi aikeistaan. Liikenteen sujuvuuden ja turvallisuuden kannalta on tärkeää esimerkiksi pyöräillä aina joko pyörätien tai maantien oikeassa reunassa. Lain mukaan pyöräilijän tulee sopeuttaa nopeutensa olosuhteisiin ja noudattaa huolellisuutta ja varovaisuutta. Vauhtia tulisi olla vain sen verran, että pystyt ennakoimaan kaikki tilanteet, joita saattaa tulla eteen.

Jos liikennesääntöjen tuntemus tai liikenteeseen lähteminen askarruttaa, sääntöjä kannattaa harjoitella ja liikkumiseen totutella kokeneemman kaverin tai Satulaan-porukan kanssa pyöräilemällä. Pyöräilijän liikennesääntöjä voi kerrata omatoimisesti esimerkiksi Pyöräliiton nettisivuilla.

En tykkää ajaa liikenteen seassa. Mistä löydän pyöräteitä ja -reittejä?

Ensimmäiseksi kannattaa suunnata oman kotikaupungin tai -kunnan nettisivuille. Sieltä löytyy usein ajantasaisinta tietoa sekä karttoja oman alueen pyöräilyreiteistä ja pyöräteiden verkostoista, pyöräpysäköinnistä, pyöräteiden talvikunnossapidosta sekä esimerkiksi kaupunkipyörien vuokrausmahdollisuuksista. Jos paikkakunnallasi on jo Satulaan-toimintaa, parhaat vinkit saat kanssapyöräilijöiltä!

Eikö pyöräily ole näin vanhemmalla iällä vähän vaarallista?

Pyörän selkään hyppäämistä ei kannata pelätä, sillä sen monipuoliset hyödyt peittoavat useimmissa tapauksessa mahdolliset riskit. Liikenneympäristön turvallisuus on parantunut huimasti parin viime vuosikymmenen aikana. Sekä pyöräteitä että niitä kuluttavia pyöräilijöitä näkyy katukuvassa vuosi vuodelta enemmän, taajamanopeuksia on laskettu ja pyörätkin ovat kehittyneet. Myös omaan turvallisuuteen voi vaikuttaa mm. turhia riskejä välttämällä (alkoholin nauttiminen, ajoradalla ajaminen pyörätien sijasta tai ostosten kuljettaminen ohjaustangossa). Toisaalta esimerkiksi porukalla pyöräilemällä sekä varmuus että turvallisuudentunne liikenteessä kasvavat. Ja mitä säännöllisemmin pyöräilet, sitä turvallisempaa siitä tulee. Pyöräily on suositeltavaa ja turvallista kaiken ikäisille!

Onko pyöräillessä pakko pitää kypärää?

Pyöräilykypärän käyttö ei ole pakollista, eikä sen käyttämättömyydestä rangaista. Kypärän käyttöä kuitenkin suositellaan, sillä se suojaa päätä kaatumis- ja onnettomuustilanteissa.

Onko sinulla kysyttävää pyöräilystä?

Askarruttaako jokin asia pyöräilyyn liittyen? Otetaan siitä selvää yhdessä!